Perfect Fit

Sök

Ange ett nyckelord nedan för att söka efter artiklar och produkter.

HUR MYCKET MOTION BEHÖVER HUNDEN?

Share Perfect Fit Dela
HUR MYCKET MOTION BEHÖVER HUNDEN?

En av de vanligaste frågorna från hundägare idag är just ”hur mycket motion behöver hunden?” Att ge hunden rätt aktivitetsnivå för dess ålder är något varje hundägare bör ha i bakhuvudet under hela hundens liv – från den första spännande tiden när man just bestämt sig för att ta emot en hund i sitt hem till dess att hunden börjar bli till åren. Håller du på att välja hund och undrar om hundar av olika raser verkligen har väsentligt olika aktivitetsbehov? Det korta svaret är, ja, det har de. Men hundar är individer, så det finns skillnader även mellan hundar av samma ras. En hund av en ras som normalt kännetecknas av låg aktivitetsnivå och lugnt temperament kan vara överraskande lekfull och busig, medan en hund av en normalt sett energisk och aktiv ras kan visa sig vara mycket lugnare än väntat. Utöver rasen är det också viktigt att ta hänsyn till hundens livsstil och livsskede. Om du har en vuxen hund som nyligen gått upp mycket i vikt, kan det vara ett tecken på att hunden inte får tillräckligt med motion för sitt rekommenderade energiintag. Om du istället har en äldre hund som inte längre verkar kunna springa eller gå i samma takt som förr måste du kanske fundera över om hundens motionsrutin är för ansträngande. Och om du har en valp som är så pigg och energisk att du blir alldeles matt ska du tänka på att även valpar faktiskt kan få för mycket motion (även om de själva aldrig verkar tycka det!). Tänk på att alla hundar – renrasiga som blandraser, valpar som vuxna eller äldre hundar – behöver fysisk aktivitet och motion. Och detta gäller oavsett var hunden bor – om den har tillgång till en trädgård att springa runt i eller mest är inomhus, om den bor i staden eller på landet. Nyckeln är att anpassa hundens aktivitetsnivå till hans eller hennes egenskaper, och rådgöra med veterinär om det uppstår några frågor.

MÄNNISKANS BÄSTA VÄN: FRÅN ARBETSHUND TILL SÄLLSKAP

Vi glömmer ibland att tamhundar har funnits i tusentals år och att hunden allmänt anses vara det första djur som tämjdes av människan. Under århundraden har hundar avlats fram för att arbeta sida vid sida med människorna och hjälpa dem valla eller skydda boskap, jaga och spåra vilt, delta i sök- och räddningsinsatser, arbeta som vakthundar eller dra oss dit vi ska i släde, ofta under mycket hårda förhållanden. Under tusentals har hundens liv alltså varit aktivt och fysiskt ansträngande. Idag, med vår alltmer urbaniserade och stillasittande livsstil, är många hundar sällskapsdjur som tillbringar stora delar av dagen med att vänta på att matte eller husse ska komma hem. Om din hund, som så många hundar idag, inte arbetar är det värt att tänka på att hunden ändå har ett naturligt, biologiskt behov av fysisk aktivitet. Det brukar inte krävas särskilt mycket uppmuntran för att väcka hundens naturliga lust att röra sig och vara aktiv.

HUNDTRÄNING FÖR ALLA TYPER AV RASER

Hundens motionsbehov beror framförallt på hans eller hennes ålder, hälsa, ras och individuella personlighet. Storleken i sig är inte nödvändigtvis någon bra måttstock för aktivitetsbehovet. Faktum är att många utgår från att små hundar inte behöver så mycket motion. Det kan stämma när det gäller vissa mindre raser, t.ex. dvärgspets (Pinscher for French market) eller chihuahua, men om du någon gång sett en jack russell eller west highland white terrier i full aktion vet du att små, kompakta hundar också kan vara riktiga energiknippen.

Hundar tenderar alltså att ha ett större eller mindre behov av aktivitet beroende på ras och på om de tillhör någon särskild grupp (såsom arbetshundar, vallhundar, dvärg- eller sällskapshundar, fågel- eller jakthundar osv.). De flesta raser kan föras till någon av kategorierna låg aktivitetsnivå, måttlig aktivitetsnivå, hög aktivitetsnivå eller hyperaktiva hundar. Tänk dock på att det handlar om allmänna riktlinjer, snarare än fasta regler. Varje hund har sin egen personlighet och fallenhet, oavsett ras. Det är alltså bäst att inte utgå från att dvärghunden alltid vill hänga i soffan eller att arbetshunden nödvändigtvis älskar att springa. Prova med att erbjuda hunden den aktivitetsnivå som rekommenderas för hans eller hennes behov, och håll sedan ett öga på vad hunden klarar av och uppskattar att göra. Här följer några grundläggande riktlinjer som du kan ha nytta av:

LUGNA HUNDAR MED MINDRE AKTIVITETSBEHOV

Motionsnivå: en timme per dag eller mer, till exempel promenader i koppel eller andra aktiviteter utan stötar. Även om hunden verkar må bra vid en relativt låg aktivitetsnivå bör du tänka på att försöka utöka den dagliga motionen gradvis genom att lägga till en promenad eller lekstund på en kvart, så fort möjligheten finns

Brukar tillhöra dvärg- eller vallhundsgruppen eller möjligen brukshundsgruppen.

Några exempel: bichon frisé, cockerpoo, yorkshireterrier och dvärgpinscher (markets to localize the breeds)

Hundar med låg aktivitetsnivå

  • Tar gärna en kort promenad per dag
  • Vill gärna lyftas upp och bli burna när de börjar bli trötta
  • Älskar att sova
  • Har sina egna idéer om hur de ska träna
  • Är benägna att lägga på sig lite extra vikt
  • Vill gärna ha massor av kärlek och omvårdnad
  • Är väldigt tillbakalutade och lugna

AKTIVA, ENERGISKA HUNDAR

Rekommenderad motionsnivå: 3–6 timmar per dag, till exempel att springa, leka eller gå lös utan koppel.

Brukar tillhöra gruppen arbetshundar eller drivande hundar eller möjligen jakthundsgruppen.

Några exempel: border collie, labrador, golden retriever, belgisk vallhund, schäfer … (markets to localize the breeds)

Hundar med hög aktivitetsnivå

  • Brukar vilja ta fler promenader än du, helst på platser där de kan springa fritt
  • Är alltid redo för lek och motion
  • Är aktiva i hemmet, även efter en rejäl motionsrunda
  • Försvinner i fjärran när de släpps lösa
  • Har högre träningskapacitet än sina ägare
  • Tröttnar aldrig på apportlekar
  • Har en tendens till undervikt
  • Kan vara lite väl entusiastiska när de träffar nya människor

HUNDAR MED MYCKET HÖG AKTIVITETSNIVÅ

Vissa av hundarna i den här kategorin klarar sport och aktiviteter i extrema förhållanden. Slädhundar är t.ex. byggda för att springa långa sträckor, ibland hundratals kilometer, i mycket låga temperaturer. Dessa något speciella hundar kräver mycket motion för att må bra både fysiskt och psykiskt.

Brukar tillhöra gruppen arbetshundar.

Några exempel: siberian husky, canadian eskimo dog ... (markets to localize the breeds)

Hundar med hög aktivitetsnivå

  • Har en otrolig uthållighet
  • Behöver mycket mental stimulans
  • Får aldrig nog av motion och träning

NYTTAN AV MOTION

Tillräcklig motion är avgörande för att din hund ska kunna hålla sin idealvikt och förbli fysiskt frisk, men det är också mycket viktigt för hundens mentala hälsa och välbefinnande. Precis som människor behöver hundar få utlopp för den energi som byggs upp under dagen, särskilt om de tillbringar mycket tid inomhus eller ensamma hemma. Motion är ett oslagbart sätt få utlopp för energin, samtidigt som hundens mentala förmågor stimuleras och hunden har roligt. Olika typer av motion och lek är också viktiga för att de ger hunden möjlighet att utöva instinktiva beteenden som att simma, spåra och apportera eller att använda sitt högt utvecklade luktsinne, sin syn eller sin hörsel. Fysisk aktivitet ger dessutom hunden tillfälle att aktivt interagera med andra hundar, människor och sin naturliga miljö, vilket ger en social kompetens som hunden har nytta av hela livet.

MOTION OCH HÄLSOPROBLEM

Det är inte alla fysiska aktiviteter som är lämpliga för alla hundraser. Exempelvis har brachycephala hundar med platt, bred skalle eller kort huvud som får ansiktet att se platt ut (cavalier king charles spaniel, boxer, shih-tzu m.fl.) ofta andningsproblem som hindrar dem från att ägna sig åt mer krävande träning. De kan också vara mycket känsliga för överhettning, vilket kan vara farligt för dem. Hundar av vissa raser är också särskilt benägna för artrit eller inflammation i lederna. Varningstecken att vara uppmärksam på är flämtande, hälta eller onormal gång. Till de drabbade raserna hör grand danois och vissa av de normalt sett energiska raserna såsom schäfer och labrador. Har din hund artrit är det naturligtvis inte rekommenderat att delta i aktiviteter som kräver mycket hopp och skutt. Oavsett rekommenderas regelbundna veterinärkontroller. Utöver att upptäcka eventuella hälsoproblem hos hunden kan veterinären ge dig råd om vilken typ av motion som passar din hund bäst.

VARJE HUND HAR SIN FAVORITAKTIVITET

Hundens ålder, allmänna hälsotillstånd och ras är viktiga när det gäller motionen – men glöm inte att också ta hänsyn till just din hunds individuella personlighet när ni väljer aktiviteter. Om hunden t.ex. resolut vallar iväg barnen till skolan varje morgon ska du kanske överväga att låta honom eller henne prova en hundsport där det momentet ingår. Om hunden istället alltid tar raka vägen till närmaste vattensamling (även när det råkar vara grannens trädgårdsdamm med guldfiskar) kan ni kanske paddelsurfa tillsammans eller prova s.k. dock jumping. Ett alternativ är att prova massor av olika aktiviteter och se vad just din hund verkar uppskatta mest. Vem vet? Kanske upptäcker du att hunden inte kan få nog av agility eller hundfrisbee – och att du också älskar det. Och kom ihåg: det viktigaste är att respektera din hunds rytm och att se till att ni har roligt! 

När du väljer hund är det mycket viktigt att ta med hundens aktivitetsbehov i beräkningen och fundera på om du har en livsstil där hunden kan få de behoven tillgodosedda. Om du själv är en sportig typ som tycker det är den naturligaste sak i världen att bestiga ett berg och sedan ta en simtur för att varva ned ska du kanske välja en pigg, energisk hund som kan uppskatta din aktiva livsstil. Om du däremot föredrar en lugn promenad runt kvarteret och fortfarande inte har kommit dig för att testa de nya löparskorna du köpte förra året är det nog bättre att välja en hund med lägre aktivitetsbehov.

HÄR HITTAR DU VÅRA PRODUKTER

Du kan också hitta våra PERFECT FIT - produkter hos alla vanliga återförsäljare.

HÄR HITTAR DU VÅRA PRODUKTER

Du kan också hitta våra PERFECT FIT - produkter hos alla vanliga återförsäljare.